2666 poze   163601 vizite
Albume
AA ARDEI UMPLUTI DUKANEZIAA BAGHETE DIN FAINA INTEGRALA DE GRAUAA BISCUITEI PUFOSI DUKANEZIAA BOMBOANE VANILIE LAMAIE SCORTISOARA DUKANEZEAA BRANZA TIP TELEMEA DUKANEZAAA BRANZICA FACUTA ACASAAA BRIOSE PUFOASEAA CASTREAVETI IN SARAMURAAA CHEC PUFOS PUFOSAA CHIFLE PUFOASEAA CHIFTELUTE PUI VITA DUKANEZEAA COVRIGI DIN FAINA INTEGRALAAA COVRIGI SI GRISINE DUKANEZEAA DROB-MUSACA DUKANEZAA DULCEATA DE GOJI DUKANEZAAA FLUFFY CAKEAA FOCACCIA DUKANEZAAA FURSECURI CU MERE AFINE si MERISOAREAA GOGOSARI DUKANEZIAA GOGOSELE DUKANAA INGHETATA DUKANAA MANCARE DE CONOPIDA CU CARNEAA MANCARE DE FASOLE GRASAAA MANCARE DIN PIPOTE DE CURCAN SI PIURE DE TELINAAA MANCARICA DUKANEZA CU IZ ASIATICAA MINI BRIOSE CU GOJIAA MINI NEGRESEAA MUSACA DE FASOLE VERDE CU MANZAT SI PIEPT DE PUIAA NEGRESA CU NUCA DIN SOIAAA PAINE DIN FAINA DIETETICA DE GRAU MACINIS INTEGRALAA PAINE INTEGRALA CONSOLIDAREAA PAINICA DUKANEZAAA PASTE DUKANEZE DE DOVLECELAA PATE DIN FICAT DE CURCANAA PIZZA DUKANEZAAA PLACINTA DUKANEZA CU BRANZA SI GOJIAA PLACINTOBUDINCA DUKANEZA CU GOJIAA PRAJITURA DUKANEZA CU CACAO SI LAMAIEAA PRAJITURA PENTRU CRACIUNAA PRAJITURA PISCOTAA PRAJITURA PROFITEROL DUKANEZAAA PULPITE DE PUI CU BRANZICA RASFATATAAA RULADA DUKANEZA DE CURCAN VITAAA RULADA DUKANEZA DE MANZAT CU CIUPERCIAA RULADA DUKANEZA vanilie ciocolataAA SALATA CU BABY SANACAA SALATA DE CIUPERCI CU PIEPT DE PUIAA SALATA DE RUCOLA CU PIEPT DE PUIAA SALATA DE VARZA CU RUCOLAAA SALATA ICRE HERING DUKANEZAAA SALATA ICRE HERING2AA SALATA MACROU AFUMAT CU CEAPAAA SUCULICOCEAI DUKANEZAA TARTA CU BLAT DE PISCOT BUDINCA CACAO FRISCA SI JELEU DIN CEAI DE ZMEURA SI CAPSUNIAA TARTA CU VANILIE MERE SI SCORTISOARA DUKANAA TARTA MIRABELLEAA TARTINE DUKANEZE CU SOMONAA TORT DUKANEZ CACAO VANILIE LAMAIEAA TORT DUKANEZ MARIAAA VARZA CALITA CU PIEPT DE PUI LA CUPTORAA WIND ROSE CAKE DUKANAA ZACUSCA DUKANEZAAA-INGHETATA DUKANEZAAAA BISCUITI DUKANEZIAAA BRANZA BRONZATA DUKANAAA COLTUNASIAAA DIETA DUKANAAA PASTE TAITEI TORTELINIAAA RETETA PENTRU UN AN BUNAAA Salata de vinete cremaAAA SARMALEAAA SOMON LA GRATAR CU LEGUME PT MASA DE SARBATOAREAAA VAFEAAA VAFE DESERT MASA DE SARBATOAREB TORT MARUSIAB BURGHERI DE DOVLECEI CU PARMEZAN SI SUSAN   BURGHERI CU DOVLECEL SI BRANZAB BUYURTIB CORNULETE RETETAB COZONACB CUM SA FACI FOCACCIAB CUM SA FACI PAINEB DROB DE CURCAN 2012B IcreB Merlucius paneB NEGRESAB OREZ CU LEGUMEB PAINE CHIFLEB PAINE DE CASA CU UNTB PLACINTA CU BRANZA SARATA SI SPANACB PLACINTA CU MERE 10B PLACINTA CU VARZA CALITA si MUSCHI FILE crud uscat afumatB PRAJITURI DULCIURIB Pui pe plita incinsaB PULPE PUI CU CARTOFI LA CUPTORB Super Pizza acasaB TortB TORT CAPSUNIB TORT DE COCOLATA TRUFE CU VISINE DIN VISINATAB VARZA MURATABB CIOCOLATA CU MIGDALEBB LC dulceataBBB LA O TURA PRIN GRADINABBB TORT Tiramisu cu fructe de padureBBBBB DIVERSEBulgaria BalchikBULGARIA SVETI VLAS 2012C APUS DE SOAREC APUS DE SOARE 18 IULIE2012C PRIMAVARA 2013C TRANDAFIRICiuperci in iarbaDe CraciunDiverseDomul din KolnDubovaFLOARE DE COLTFLORI DE INTERIOR   FERIGA   FICUS AMSTEL QUEEN   HOYA   ORHIDEE   Plante suculente   TILLANDSIAFlori de teiFLORI SI PLANTE IN GRADINAGARDENIAGermania o tara superbaHerculaneHIBISCUSJOCKER SI ART CateiMASINI RETROORNAMENTEPALMIERIPAPUSIPeisaje cap kaliakra BulgariaPlante si floriPORUMBELULRASADURIThassosThassos Grecia   GIOLA inThassosTOAMNA IARNAZZZ BINE DE STIUT   ALUNELE DE PADURE   CAJU   CASTANE COMESTIBILE   FISTICUL   MIGDALE      ARAHIDE   MUGURII DE PIN   NUCA DE MACADAMIA   NUCA PECAN   NUCILE   SCINDUF   SEMINTE DE FLOAREA SOARELUI   SEMINTELE DE CHIMEN      SEMINTELE DE CORIANDRU   SEMINTELE DE DOVLEAC   SEMINTELE DE IN   SEMINTELE DE MAC   SEMINTELE DE ROSII   SEMINTELE DE SUSAN   TERAPIA CU SEMINTE   TOTUL DESPRE OLEAGINOASEZZZZ PLANTELE MELE

membru din 19 June 2011

ALUNELE DE PADURE

Alunele de pădure sunt o sursă excelentă de proteine, fibre şi magneziu. Au un conţinut scăzut de sare şi se pot mânca crude sau pastă cu unt. Sunt ingredientul principal din crema italiană Nutella. Uleiul de alune de pădure e folosit extern pentru a înlătura celulita. Alunele sunt foarte bogate în vitamina E şi săruri minerale. Atenţie însă! Nu exageraţi cu consumul lor. 100 g de alune au 650 kcal. În scopuri terapeutice, de la alun se utilizează: miezul fructelor, uleiul acestora, frunzele şi mugurii.
Aluna e fructul-sămânţă al alunului comun (Corylus avellana), arbust care creşte spontan, dar este şi cultivat. Fructele sunt mici şi sferice sau ovoidale, câte 2-4 într-un grup, alcătuite dintr-un înveliş lemnos ce închide o singură sămânţă comestibilă.
Alunele de pădure reprezintă una dintre culturile cele mai străvechi şi sunt originare din Asia. Manuscrisele chinezeşti de acum 5000 de ani menţionează alunele de pădure ca pe o hrană sacră din ceruri. Romanii şi grecii foloseau alunele de pădure în scopuri medicale. Medicul Dioscorides din Grecia Antică lăuda proprietatea alunelor de pădure de a vindeca tusea cronică şi răcelile şi de a ajuta la creşterea părului în zonele cu început de calviţie. Principalii producători de alune de pădure sunt Turcia, Italia, Spania şi Franţa.
Alunul românesc este un arbust care creşte mai ales la margini de pădure, acolo unde este lumină din belşug şi pământ afânat. Alunele româneşti se coc la începutul lunii septembrie. Alunul turcesc este mai productiv, dar fructele sale nu au virtuţile tămăduitoare şi vitalitatea alunului autohton.
Alunele sunt un aliment cu un înalt conţinut caloric şi bogat în săruri minerale. Ele conţin: grăsimi uleioase în mari cantităţi, proteine, zaharuri, fibre alimentare, săruri minerale (fosfor, magneziu, fier, mangan, cupru seleniu etc.) vitamine, mai ales vitamina E şi, în cantitate mai mică, vitaminele din grupul B şi vitamina A, răşini, pigmenţi şi tanini.
Alunele de pădure au o aromă puternică şi sunt deseori folosite în copturi, dar şi pentru a face unt de alune, faină şi paste. Alunele se găsesc în comerţ cu sau fără coajă, tăiate, măcinate sau prăjite şi se consumă mai ales uscate. Sunt întrebuinţate ca atare în cofetărie iar în industria dulciurilor ca înlocuitor al pudrei de cacao. Din alunele presate, se obţine un ulei apreciat atât în alimentaţie, cât şi în industria cosmetică.
Alunele de pădure nu constituie doar o sursă de proteine de foarte bună calitate. Pe lângă vitamina E (un antioxidant puternic) ele mai conţin şi alte substanţe nutritive benefice sistemului imunitar. Sunt bogate în arginină, un aminoacid care relaxează vasele de sânge. Aceste nucifere de pădure au cea mai mare concentraţie de acid folic dintre toate tipurile de alune. Acidul folic reduce riscul apariţiei defectelor în tubul neural înainte de naştere şi poate reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer, bolii Alzheimer şi depresiei. Alunele conţin minerale care scad tensiunea: calciu, magneziu şi potasiu. Sunt şi o sursă bogată de squalenta, o substanţă naturală care se află şi în uleiul de măsline, uleiul din germeni de grâu, uleiul de orez, uleiul de rechin şi în drojdie, cu efecte împotriva cancerului şi reduce colesterolul. Un studiu efectuat pe subiecţi umani a arătat că persoanele cu un nivel ridicat de colesterol care au consumat alune de pădure timp de 8 săptămâni au prezentat un nivel scăzut al lipidelor care formează placa arterelor (LDL) şi un nivel crescut al colesterolului pozitiv HDL, în comparaţie cu grupul de control.
Fructele alunului sunt o adevărata mină de energie, având o valoare calorică şi nutritivă apropiate de cea a cărnii, fiind în schimb mai digerabile şi total lipsite de toxicitate. Ca medicament, alunele au valoare terapeutică atunci când sunt consumate crude, neprăjite, fiind indicate pentru: anemie, creştere, colesterol mărit, diabet, fragilitate capilară, pietre la rinichi, sarcină, boli pulmonare.
Frunzele alunului se folosesc ca infuzie, decoct şi băi, au efect hemostatic, vasoconstrictor şi tonifiant venos. Ele se recoltează în lunile iunie-iulie.
Uleiul de alune virgin constituie un tratament excelent în eliminarea teniei şi împotriva infecţiilor căilor respiratorii. Uleiul de alune se obţine prin presare la rece. El nu poate fi conservat mult în timp. Are efecte tămăduitoare foarte puternice. O linguriţă de ulei luată seara şi una dimineaţa, timp de 15 zile, duce la eliminarea teniei. Luat zilnic, uleiul de alune protejează gâtul împotriva infecţiilor, fiind folosit cu mult succes şi în tratarea hipertensiunii arteriale; doza este aceeaşi.
Uleiul de alune conţine lecitină şi mulţi acizi graşi nesaturaţi: până la 83% acid oleic şi până la 25% acid linoleic. El influenţează pozitiv microcirculaţia şi penetrabilitatea pielii, atenuează luciul uleios, are efect astringent şi reglează secreţia de sebum, are efect nutritiv şi hidratant, nu usucă pielea şi nu lasă o senzaţie grasă. Este un ulei deosebit de delicat şi nu favorizează apariţia comedoanelor, diminuează vergeturile, repară cicatricele, asigură elasticitatea pielii. Este un ulei cunoscut şi pentru efectele de catifelare şi atenuare a semnelor îmbătrânirii. Poate fi utilizat pentru toate tipurile de ten. Se aplică 3-5 picături pe tenul curat, masând uşor. Evitaţi însă zona ochilor. Pentru rezultate optime, este de preferat a se aplica seara, înainte de culcare şi din nou dimineaţa.
Făina de alune este un energizant şi vitalizant de excepţie. Prin zdrobirea alunelor crude în piuă sau măcinarea lor cu râşniţa, se obţine o făină foarte gustoasă, care poate fi amestecată cu miere şi busuioc şi mâncată pe pâine, sau din care se poate prepara untul de alune, mixând alunele într-un blender, până devin o pastă groasă.
Sfaturi şi recomandări în folosirea alunelor de pădure:
- Dacă sunt în coajă, alegeţi alunele grele şi pline. Cele decojite pot fi păstrate în locuri răcoroase şi uscate aproape o lună, iar în frigider sau congelator se vor menţine proaspete 4 luni.
- Pieliţa poate fi îndepărtată prin prăjire uşoară şi apoi prin frecare. Alunele pot fi prăjite în cuptor, folosind o coală de hârtie de copt. În cantitate mică, se pot măcina cu râşniţa de cafea.
- Încercaţi untul de alune de pădure ca alternativă la untul de arahide. Este foarte gustos.
- Alunele de pădure se pot adăuga în salatele favorite şi se pot amesteca în cerealele de la micul dejun. De asemenea, puteţi adăuga alune de pădure, tăiate sau mixate, în iaurt.
alune de padure
alune de padure

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.